--- Kuurojen museo
  • se (1K) 
  • en (2K) 
  • paluu (2K) 
square (8K)


Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana
image 1

image 1

image 1

image 1

image 1

image 1

image 1

image 1

image 1

image 1

4. Tavalliset jäsenet ja tähtiurheilijat

Seuran aloittaessa toimintaansa oli jäsenluku pieni. Jäsenmäärä kasvoi vähitellen, ensimmäisen kymmenen vuoden aikana 25:een. Vuonna 1924 jäseniä oli jo 54, joista miehiä 37 ja naisia 17. 1930-luvulla jäsenmäärä nousi jo yli kuudenkymmenen ja 1970-luvuilla reilusti yli sadan. 1990-luvulla jäseniä oli yli kaksisataa.

Seuran puheenjohtajina perustamisesta 1950-luvulle ovat toimineet Oskar Lumme, Eino Karilas, Oskar Wetzell, Sulo Wuokko, Antti Jokelainen, Hjalmar Sandblom, Väinö Sihvola, Vilho Salovaara, Rurik Pitkänen ja Arvo Helenius. Joukossa oli urheilijoita ja yhdistysaktiiveja.

Huomattavia toimihenkilöitä seurassa ovat olleet Jussi Luomajoki, joka toimi myös SKUL:n sihteerinä ja Hiljaisen Urheilijan toimitussihteerinä sekä Börje Ahlbäck. Seuran kunniajäsenistä mainittakoon Eino Karilas, Fridolf Schoultz, Hjalmar Lovén, Oskar Wetzell, John Sundberg, Antti Jokelainen, Hjalmar Sandblom, Jussi Luomajoki ja Arvo Helenius.

Alkuaikojen kuuluisimmat tähtiurheilijat olivat ”Suomen karhuksi” kutsuttu Antti Jokelainen ja Oskar Wetzell. Jokelainen juoksi 1910-luvulla 100 metriä loistoajalla 11,2 sekuntia. Wetzell puolestaan kunnostautui Suomen mestaritason uimahyppääjänä ja edusti maatamme myös kuulevien olympialaisissa kahdesti. Antti Jokelaisen menestyminen kuurojen pohjoismaisissa kisoissa merkitsi Suomen kuurojen urheiluelämälle samaa kuin Hannes Kolehmaisen saavutukset kuulevien puolella. Eino Karilaan panos näkyi parhaiten hänen kirjoituksissaan kuurojen urheilun puolesta.

Parhaimmista urheilijoista mainittakoon myös 1920-luvulla Hjalmar Sandblom, Valdemar Holmberg ja Jussi Luomajoki, sen jälkeen Herman Vikberg, Börje Ahlbäck ja Veikko Lehtonen. Kaksi viimeksi mainittua ovat 1930-luvulla tuoneet seuralle yli 50 mestaruutta. Myöhempinä aikoina Gustav Lillhannus, Erik Tella ja Toivo Tarvonen olivat lupaavimmat nuoret urheilijat. Parhaimpina naisurheilijoina olivat Rakel Nordström ja Aura Ahlbäck sekä Terttu Laukkanen (myöh. Martola).

Vuoden 1950 jälkeen oli Olli Lehti seuran maineikkaimpia yleisurheilijoita. Hän oli mukana kansainvälisissä kilpailuissa sijoittuen kärkisijoille. Pikamatkoilla hän juoksi kuurojen Suomen ennätyksiä. 1990-luvulla merkittävin seuran yleisurheilija oli Robert Torssonen, joka toi seuralle Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuksia.

Mainitsemisen arvoista on, että vuonna 1989 kuurojen kesämaailmankisoissa Uudessa-Seelannissa seuran jäsen Veikko Parikka voitti pronssia pyöräilysprintissä. Beach volleyssa ansioitunut urheilija on Jussi Ahola. Lumilautailija Cecilia Hanhikoski puolestaan on tuonut Suomelle mitaleja MM-kisoista. Jääkiekkojoukkue Deaf Lions on tuonut mitaleja ja sen riveissä on pelannut HERO:n urheilijoita.

HERO:lla on nykyisin yli 350 jäsentä ja tavoitteena on edelleen palvella kaikenikäisiä tarjoamalla liikuntaa ja urheilua.

nuoli_vasen (13K)
3. Kilpailut
nuoli_oikea (13K)
5. Illanviettoja juhlia