header
Punaisten muistomerkit

[Aakkosellinen luettelo] [Pohjois-Suomi] [Läntinen Etelä-Suomi] [Itäinen Etelä-Suomi]
MUISTOKIVI : Punaisten muistomerkki
Sijainti Pirkanmaa , Juupajoki, Lyly,
Suunnittelija
Pystytysvuosi 1961
Pystyttänyt yhteisö Entiset punakaartilaiset ja Juupajoen kunta
Muistomerkin kuvaus Pystypilarein ja ketjuin aidatulla hauta-alueella on punagraniittinen muistomerkki, johon on kuvattuna lippu, jonka keskellä on vuosiluku 1918. Teksti: "TE SANKARIT TYÖVÄENLUOKAN TE PUOLTAJAT AATTEEN. TEIDÄT SORTAJAT SURMAS MUTTA MUISTONNE ELÄÄ. PYSTYTTIVÄT ENTISET PUNAKAARTILAISET JA JUUPAJOEN KUNTA".
Muita tietoja Lylyn joukkohautaan, joka oli alun perin luonnon muovaama kuoppa, on haudattuna paitsi taistelussa kaatuneita myös pikaoikeudenkäyntien seurauksena teloitettuja punaisia. Haudattuja arvioidaan olevan reilusti toista sataa. Kunnan alueella käytiin Vilppulan rintamalla olleiden joukkojen kesken kovia taisteluita. Orivesi - Mänttä -tieltä käännytään Lylyn tielle nro 3422, jonka risteyksestä on muistomerkille matkaa 400 metriä. Yksityistienviitta: "Hautamuistomerkki". Juupajoen kunta pitää huolen muistomerkin kunnostamisesta.
Näytä kuvat
MUISTOKIVI : Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki
Sijainti Pirkanmaa , Juupajoki, Hautausmaa,
Suunnittelija
Pystytysvuosi
Pystyttänyt yhteisö Juupajoen seurakunta
Muistomerkin kuvaus Mustagraniittinen muistokivi on tavallisen hautakiven kokoinen ja siinä on teksti: "V. 1918 VAKAUMUKSENSA PUOLESTA KAATUNEILLE JUUPAJOEN SEURAKUNTA".
Muita tietoja Juupajoen hautausmaalla ei ole punaisten yhteishautaa vaan pelkkä muistomerkki.
Näytä kuvat

annapalaute (9K)