Esiintyjät

Tapahtumassa on sekä Työväenkirjallisuuden päivän työryhmän järjestämä pääohjelma että näytteilleasettajien ohjelmaa. Werstaan 1. kerroksen auditorio on varattu kokonaan pääohjelmalle. Bertel-salin ja Työväentalon lavan ohjelma Werstaan 2. kerroksessa on valtaosin näytteilleasettajien järjestämää.

Pääohjelman esiintyjät:

Tarja Halonen. Kuva: Lasse Keltto.

JUKKA GUSTAFSSON on SDP:n kansanedustaja ja tamperelainen kaupunginvaltuutettu, joka on toiminut myös opetusministerinä. Gustafsson on kirjoittanut kaksi kirjaa ja hän on toinen Työväenkirjallisuuden päivän kummeista.

TARJA HALONEN toimi Suomen tasavallan 11. presidenttinä ja ensimmäisenä naispuolisena valtionpäämiehenä vuodet 2000–2012. Hän on tehnyt pitkän uran politiikassa ja kansainvälisissä luottamustoimissa. Hän on yhä mukana monissa järjestöissä ja verkostoissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Halonen on kiinnittänyt huomiota eritoten ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja kansalaisyhteiskuntaan sekä ajanut sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon asiaa.

ILKKA HUHTA on teologian tohtori, dosentti ja tutkija. Hän toimii Itä-Suomen yliopistossa kirkkohistorian yliopistonlehtorina. Huhta on mm. toimittanut teoksen Sisällissota 1918 ja kirkko (Suomen kirkkohistoriallinen seura 2009) sekä kirjoittanut teoksen Papit sisällissodassa 1918 (Kirjapaja 2010).

Anneli Kanto. Kuva: Marek Sabogal/Gummerus.

ANNELI KANTO on monipuolinen ja palkittu kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu mm. historiallisia romaaneja, lastenkirjoja, näytelmiä ja tv-sarjoja. Romaaneissa Veriruusut (Gummerus 2008) ja Lahtarit (Gummerus 2017) Kanto käsittelee Suomen sisällissotaa.

JUKKA KEKKONEN on oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Helsingin yliopistossa. Massiivisessa tutkimuksessaan Kun aseet puhuvat (Art House 2016) hän vertailee poliittista väkivaltaa ja oikeudenkäyttöä Suomen ja Espanjan sisällissodissa.

ANU KOIVUNEN toimii sukupuolentutkimuksen professorina Tampereen yliopistossa. Koivunen tutkii mm. sukupuolen ja vallan kysymyksiä mediassa sekä osallistuu aktiivisesti julkiseen keskusteluun.

ANNA KONTULA on tamperelainen sosiologi, kirjailija ja Vasemmistoliiton kansanedustaja. Hän on tunnettu varsinkin puheenvuoroistaan, jotka liittyvät työelämän muutokseen, siirtolaisuuteen, seksiin ja feminismiin. Kontula on toinen Työväenkirjallisuuden päivän kummeista.

Susinukke Kosola. Kuva: Eli Kaarto.

SUSINUKKE KOSOLA (oik. Daniil Kozlov) on turkulainen runoilija, kirjankustantaja ja sanataideohjaaja. Tänä vuonna omakustanteena julkaistu, käsin kirjoitettu Varisto oli kevään kohistuimpia runoteoksia, joka sai loistavat arvostelut. Variston voi hankkia itselleen vain tekemällä tunnustuksen.

Heidi Köngäs. Kuva: Jouni Harala/Otava.

HEIDI KÖNGÄS on kiitetty helsinkiläinen kirjailija, ohjaaja ja tuottaja. Hänen romaaninsa Dora, Dora (Otava 2012) oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Tänä vuonna Könkäälle myönnettiin Kiitos kirjasta -mitali romaanista Sandra (Otava 2017), joka käsittelee sisällissodan aikaisia tapahtumia.

MARIA LAAKSO on Suomen kirjallisuuden tutkijatohtori Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimusaiheitaan ovat mm. dystopiat, huumori, lasten- ja nuortenkirjallisuus sekä yhteiskunnallinen tematiikka nykykirjallisuudessa. Laakso kirjoittaa myös runoa ja proosaa.

MIKKO LAHTINEN on filosofi ja politiikan tutkija, joka työskentelee valtio-opin yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa. Hän on väitellyt tohtoriksi sekä politiikan tutkimuksesta että aate- ja oppihistoriasta. Lahtinen toimi pitkään filosofisen aikakauslehden Niin&näin päätoimittajana.

Anna-Elina Lyytikäinen. Kuva: Harri Hinkka/Tampereen Teatteri.

ANNA-ELINA LYYTIKÄINEN on näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka toimii pääohjaajana Tampereen Teatterissa. Hän on kirjoittanut neljä näytelmää, joista viimeisin 1918 Teatteri taistelussa sai kantaesityksensä 27.1. Tampereen Teatterin päänäyttämöllä.

LAURA LÄHTEENMÄKI (myös Laura Kuitunen) kirjoittaa sekä nuorille että aikuisille. Nuortenkirjailijana hän on saanut lukuisia tunnustuksia. Lähteenmäen tuorein romaani Yksi kevät (WSOY 2018) kertoo punaisten tyttöjen tarinan Suomen sisällissodassa.

PIRJO MARKKOLA on suomalaisen yhteiskunnan historian professori Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut mm. työväen, perheiden ja uskonnon historiaa Suomessa. Myös sukupuoli ja hyvinvointivaltio kuuluvat hänen keskeisiin teemoihinsa.

NAISKUORO TELLUS on toiminut Tampereen Pispalassa vuodesta 2008. Tällä hetkellä kuorossa laulaa yli 40 naista. Kuoro on kantaesittänyt merkittävän määrän sekä nykyisen johtajansa Petra Poutanen-Hurmeen että entisen johtajansa Tellu Turkan tekemää musiikkia.

OSSI NYMAN on Helsingissä asuva kirjailija, joka aiheutti kohun tunnustautumalla ”ideologiseksi työttömäksi”. Hänen esikoisromaaninsa Röyhkeys (Teos 2017) sai kriitikoilta kiitokset. Helsingin Sanomien Antti Majander luonnehti sitä ”työläisromaanin uudistajaksi” ja bloggaajat palkitsivat sen Vuoden parhaana kirjana.

Sari Näre. Kuva: Veikko Somerpuro/Tammi.

SARI NÄRE on valtiotieteiden tohtori ja Helsingin yliopiston sosiologian dosentti. Hän on toiminut mm. tutkijana, tietokirjailijana, kriitikkona ja Nuorisotutkimus -lehden päätoimittajana. Näreen tuorein teos on Helsinki veressä – Naiset, lapset ja nuoret vuoden 1918 sodassa (Tammi 2018).

JUSSI OJAJÄRVI on kirjallisuuden yliopistonlehtori Oulun yliopistossa ja Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden dosentti. Hän on käsitellyt mm. kapitalismin ja luokan teemoja nykyproosassa. Hän on kirjoittanut myös teokseen Toistemme viholliset? Kirjallisuus kohtaa sisällissodan (Vastapaino 2018, toim. Melkas & Löytty).

SEPPO PUTTONEN teki pitkän uran Yleisradion kirjallisuustoimittajana. Viime vuonna hänelle myönnettiin Rakkaudesta kirjaan -palkinto. Tänä vuonna Puttonen toimii Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkönä sekä valitsee vuoden 2018 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan.

PAULA RAUHALA on filosofian opettaja sekä Marxin ajatteluun perehtynyt tohtoriopiskelija Tampereen yliopistossa. Hän on mm. kirjoittanut teokseen Marxin Pääoman ajankohtaisuus (TA-tieto 2015, toim. Yrjö Hakanen).

Keijo Siekkinen. Kuva: Anna Koivisto.

KEIJO SIEKKINEN on jyväskyläläinen kirjailija, joka debytoi 1970-luvun alussa. Hänen tuotannossaan kuvastuu sävykkäästi niin suomalaisen yhteiskunnan kuin työläisrealismin muutos. Romaani Kuusitoistamiehinen pyramidi (Gummerus 1981) ulottuu myös sisällissodan vaiheisiin.

Markku Soikkeli.

MARKKU SOIKKELI (myös M. G. Soikkeli) on tamperelainen opettaja, tutkija (FT) ja kirjailija. Hän on julkaissut kaunokirjallisuutta, esseitä, kritiikkejä ja tietokirjoja, joista uusin on Rakkauselokuvan käsikirja (Avain 2018). Kirjallisuudentutkijana hän on soveltanut myös kriittistä miestutkimusta.

TAMMELA 33100 on Jaani ja Annaleena Haapasalon ympärille rakentuva tamperelaisyhtye, joka sekoittaa rohkeasti suomenkielistä rokkia, poppia ja folkia. Bändin teatraalinen tarinankerronta tukeutuu elämänkoulimiin ihmisiin. Yhtyeen toinen pitkäsoitto Valoa kohti ilmestyi 26.1.2018.

MARKO TIKKA on historiantutkija ja Suomen historian dosentti Tampereen yliopistossa. Hänen väitöskirjansa Kenttäoikeudet (2004) käsitteli sisällissodan valkoista ja punaista terroria. Tikka on kirjoittanut sisällissodasta ja sen jälkeisestä väkivallasta myöhemminkin. Hän on yksi teoksen Suomalaiset fasistit (WSOY 2016) kirjoittajista.

Lisäksi tapahtumassa on lukuisia muita esiintyjiä näytteilleasettajien järjestämässä ohjelmassa.