Esiintyjät

WARDA AHMED

Sarjakuvataiteilija ja kasvatustieteen opiskelija. Ahmed oli yksi feministipuolueen perustamisvaiheen kolmesta puheenjohtajasta. Ahmedin ydinaluetta puolueessa on ollut antirasismi ja muiden kuin kantasuomalaisten naisten näkökulma.

 

ANU-HANNA ANTTILA

Valtiotieteiden tohtori ja työelämätutkija, joka on Ajolähtö. Nuoret aikuiset uuden työn markkinoilla -tutkimushankkeen (2015-2017) vastuullinen johtaja. Hänen vetämiensä hankkeiden tuoreimmista julkaisuista mainittakoon Luokan ääni ja hiljaisuus. Yhteiskunnallinen luokkajärjestys 2010-luvun Suomessa -teos (Vastapaino 2016). Tällä hetkellä Anttila työskentelee Teollisuusliitto ry:n (ent. Metalliliitto) tutkimuspäällikkönä.

 

TARU ANTTONEN

 

Yhteiskuntatieteiden maisteri, joka on kirjoittanut yhdessä Jukka Vornasen kanssa tietokirjan Lihansyöjien maa: Miksi suomalaisten ruokavalion on muututtava (Into 2016). Kirjassa pohditaan suomalaisten runsasta lihansyöntiä niin terveyden, ympäristön kuin eläintenkin kannalta. Anttonen työskentelee ajatuspaja Visiossa tutkijana ja koordinaattorina.

 

EI ENÄÄ IHMISET

Kokoonpanoon kuuluvat Vesa Etelämäki (lausunta, laulu, kitara), Juho Hakkarainen (sähkökitara) ja Tomi Moisio (basso). He esittävät musiikilla säestettyä runoutta. Etelämäen esikoisrunoteos Hikikomori (Sanasato 2015) oli Tiiliskivipalkinto-ehdokkaana.

 

JOHANNES EKHOLM

Esikoiskirjailija, jota on sanottu y-sukupolven ääneksi. Ekholm käsikirjoitti yhdessä Akse Petterssonin kanssa menestykseksi nousseen Kaspar Hauser -näytelmän. Viime vuonna ilmestynyt romaani Rakkaus niinku (Otava 2016) sai Kalevi Jäntin palkinnon.

 

JUHA HURME

Omaleimainen teatteriohjaaja ja -käsikirjoittaja sekä kirjailija. Hurmeen kiiltetyihin teoksiin lukeutuu mm. hänen omiin psykoosikokemuksiinsa pohjaava romaani Hullu (Teos 2012) sekä samanniminen Teatteri Telakalla joulukuussa 2016 ensi-iltansa saanut näytelmä. Teatterintekijänä Hurme on perehtynyt suomalaisiin klassikoihin ja ammentanut aineksia töihinsä Suomen historiasta. Viime vuonna Kansallisteatterissa nähty näytelmä Töppöhörö tutki suomalaista miesmyyttiä komedian keinoin.

 

MIKKO JAKONEN

Yhteiskuntatieteiden tohtori ja kulttuuripolitiikan yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistosta. Jakonen on tutkinut mm. uutta työtä, prekarisaatiota ja talouden politiikkaan liittyviä kysymyksiä. Jakonen on yhtenä kirjoittajana mukana myös vastikää ilmestyneessä Uusi työväki -teoksessa (Into 2017).

 

ANNELI KANTO

Monipuolinen ja tuottelias kirjailija, joka on julkaissut mm. historiallisia romaaneja ja lastenkirjoja sekä käsikirjoittanut lukuisia näytelmiä ja tv-sarjoja. Romaaneissaan Veriruusut (Gummerus 2008) ja Lahtarit (Gummerus 2017) Kanto käsittelee Suomen sisällissotaa.

 

VILLE KIVIMÄKI

Historiantutkija, joka on tutkinut erityisesti sodan psyykkisiä vaikutuksia suomalaissotilaisiin. Hänen väitöskirjansa suomenkielinen versio Murtuneet mielet: Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939–1945 (WSOY 2013) voitti Tieto-Finlandian.

 

RIKU KORHONEN

Turkulainen kirjailija, joka on julkaissut romaaneja ja runoja. Uusin romaani Emme enää usko pahaan (WSOY 2016) valittiin Finlandia-ehdokkaaksi. Teos kuvaa runsaasti ja tarkasti arkea, ja sitä on luonnehdittu myös aikalaisromaaniksi, joka käsittelee tarinoiden kohtalokasta voimaa ja liberaalin kulttuurin neuvottomuutta pahan edessä.

 

TIINA LINTUNEN

Historiantutkija ja valtiotieteen tohtori, joka väitteli vuonna 2015 punaisten naisten kohtaloista Suomen sisällissodan jälkimainingeissa. Tänä vuonna ilmestynyt Punaisten naisten tiet (Otava 2017) pohjaa väitöstutkimukseen.

 

 

AURA NURMI

Yhteiskunnallinen lavarunoilija. Esikoisteos Villieläimiä (Kolera 2016) käsittelee osattomuuden kokemusta ja kaltoinkohdeltuja lapsia. Teoksellaan Nurmi sai erityismaininnan Helsingin Sanomien esikoiskirjakilpailussa ja voitti Kalevi Jäntin palkinnon. Nurmi on lavarunokulttuuria edistävän Helsinki Poetry Connectionin aktiiveja.

 

KREETTA ONKELI

Kirjailija ja kolumnisti, jonka monipuoliseen tuotantoon kuuluu mm. romaaneja ja lastenkirjoja. Esikoisromaani Ilonen talo (WSOY 1996) kuvaa alkoholistiperheen elämää lasten näkökulmasta.

 

SEPPO PUTTONEN

YLE:n kirjallisuustoimittaja, joka on tunnettu erityisesti Aamun kirja -ohjelman vetäjänä. Puttonen kokosi Nadja Nowakin kanssa 101 kirjaa -listan, joka esittelee suomalaista kaunokirjallisuutta itsenäisyyden ajan jokaiselta vuodelta.

 

RAIVOTTARET

Raivottaret perustettiin 30 vuotta sitten tuomaan vaihtelua poliittisiin tilaisuuksiin vanhalla kisällilauluperinteellä tutuin sävelin ja omin sanoin. Sittemmin ovat laulujen aiheet laajenneet ja estradit vaihdelleet politiikasta yksityistilaisuuksiin, mutta pohjana on aina naisen elämä. Raivottaret edustaa vasemmistolaista vuosikertafeminismiä huumoria unohtamatta.

SAARA SÄRMÄ

Johtaja, ammattikehtaaja ja feministi  Saara Särmä tunnetaan mm. All male panel -ilmiön sanallistajana. Feministisen ajatushautomo Hatun suositut kehtaamistyöpajat vapauttavat osallistujat häpeämästä, tunnistamaan esteitä, kohtaamaan ne lempeästi ja elämään hauskempaa elämää.

 

MARKO TIKKA

Filosofian tohtori, historiantutkija ja Suomen historian dosentti Tampereen yliopistossa. Tikka on tutkinut mm. vuoden 1918 sisällissodan ja sitä seuranneiden vuosien väkivaltaa. Tikka on yksi viime vuonna ilmestyneen Suomalaiset fasistit. Mustan sarastuksen airuet –teoksen kirjoittajista (WSOY 2016).

 

SAARA TURUNEN

Kirjailija ja teatteriohjaaja, joka on töissään käsitellyt mm. sukupuolen ja taiteen teemoja sekä suomalaisuuden stereotypioita. Esikoisromaani Rakkaudenhirviö (Tammi 2015) voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Turunen on itse kertonut halunneensa tarkastella kirjassa suomalaisuutta ja ristiriitaista suhdettaan kotimaahansa.

 

PANEELIEN VETÄJÄT JA HAASTATTELIJAT
MARIA LAAKSO

Kirjallisuustieteestä väitellyt filosofian tohtori, joka työskentelee Tampereen yliopistossa tutkijana. Tällä hetkellä Laakson tutkimusintresseihin kuuluvat mm. dystopiat suomalaisessa nykykirjallisuudessa.

 

MIKKO LAHTINEN

Filosofi ja politiikan tutkija, joka on väitellyt valtio-opista ja aate- ja oppihistoriasta. Toimii nykyään valtio-opin yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa.

 

PÄIVI KORVAJÄRVI

Naistutkimuksen professori (emerita), joka on tutkinut mm. työelämän sukupuolistuneita, seksualisoituneita ja ruumiillisia erotteluja.

 

JUKKA KUOSMANEN

YLE:n toimittaja, joka tekee mm. Yle Radio 1:n Kirjakerho-o