Kirjoituskilpailu

Novelli  ”Pöytäkoe”  voitti Vapaus, vastuu, vallankumous -kirjoituskilpailun

Keväällä järjestetyn Vapaus, vastuu, vallankumous -kirjoituskilpailun palkinnot on jaettu Työväenkirjallisuuden päivässä, Tampereen Työväenmuseo Werstaalla, lauantaina 1.9. Kilpailun voittaja on porvoolainen Aino Kylätasku.

Kylätaskun novelli ”Pöytäkoe” on absurdi novelli vallankumouskokeesta, jonka tutkijat tekevät pöytälevyn kokoisessa maailmassa. Kun pöytälevyn toiselle laidalle annetaan paljon eikä toiselle juuri mitään, mitä tapahtuu?

Voittajanovellin asetelma on terävä ja herättää ajatuksia. Teksti yllättää käänteissään ja kiepauttaa vallankumouksen ajatuksen nurinpäin. Kertojan eleetön ja asiallinen ote luo väkevän ristiriidan kerrottujen tapahtumien kanssa. Lukijan saattaa tulla vilu.

Kilpailun toisen palkinnon sai Raimo Tuominen novellistaan ”Valinta”, joka kuvaa piika Erikan ja Pirkkalan isännän kohtaamisen kesällä 1918. Novelli kumpuaa tositapahtumista. Kolmas palkinto myönnettiin Satu Erralle sikermästä ”Viisi runoa”, joka erottuu tuoreilla ja vahvoilla kielikuvillaan. Hannu Salama -seuran tunnustuspalkinnon sai Reetta Huttunen novellistaanTohtori Koiran virhe”.

Kirjoituskilpailun tuomareina toimivat kirjailija Anneli Kanto, runoilija Susinukke Kosola ja tietokirjailija Milla Peltonen.

Kilpailuun saapui 164 kirjoitusta: novelleja, runoja, esseitä ja aforismeja. Novellien vallitseva tyyli oli realismi. Moni kuvasi työelämää, joka nähtiin ahdistavana ja jopa absurdina. Valta-asemat olivat kuitenkin ennallaan: työntekijä on työnantajan armoilla.

Palkintojenjaon yhteydessä julkistettiin kirjoituskilpailusta koottu antologia Pöytäkoe – Kirjoituksia vapaudesta, vastuusta ja vallankumouksesta (Bod 2018). Antologian on toimittanut Milla Peltonen ja se sisältää seuraavien kirjoittajien tekstit: Acer, Auringonkukka, Satu Erra, Ali Heikkilä, Hanne Heikkinen, Harri Hermo, Reetta Huttunen, Sinikka Inkeroinen-Huhta, Jussi Kolehmainen, Akseli Koskela, Merja Kujala, Aino Kylätasku, Pilke Lehto-Kaven, Leena Lepistö, Silja Liukkonen, Jaana Mäkinen, Saila Munukka, Tuulia Ollila, Valtteri Purmonen, Kalle Pusa, Lenina Rautonen, Mirka Sulander, Annika Suvivuo, Tommi Tihtarinen, Raimo Tuominen ja Hanna-Leena Ylinen.

Lisätietoja ja arvostelukappaleet:

Työväenkirjallisuuden päivän koordinaattori Milla Peltonen 

050 4401180 / milla.peltonen(a)tyovaenmuseo.fi

______________________________________________________________________________________________________________________

Vapaus, vastuu, vallankumous -kirjoituskilpailun saapui yhteensä 164 kirjoitusta.

Kiitos kaikille osallistuneille!

 


Kilpailujulistus

Työväenkirjallisuuden päivä järjestää vuonna 2018 kirjoituskilpailun teemalla Vapaus, vastuu, vallankumous. Kun kansaa repineestä sisällissodasta on kulunut 100 vuotta, on hyvä hetki pysähtyä miettimään, mitä tarkoittavat vapaus, vastuu ja vallankumous tämän päivän Suomessa. Kilpailuteksteissä teemaa voi käsitellä vapaasti. Tekstilajin voi valita itse: niin novellit, esseet, runot kuin lajien rajoille asettuvat tekstit ovat tervetulleita. Kilpailuun voivat osallistua kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Omakustanteet ja antologiat eivät ole este osallistumiselle.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat kirjailija Anneli Kanto, runoilija Susinukke Kosola ja Työväenkirjallisuuden päivän koordinaattori, tietokirjailija Milla Peltonen. Kilpailussa jaetaan kolme palkintoa: I 500e, II 300e ja III 100e. Lisäksi yhdelle tekstille myönnetään Hannu Salama -seuran tunnustus. Kilpailun parhaimmisto kootaan antologiaksi. Palkinnot jaetaan ja antologia julkaistaan Työväenkirjallisuuden päivässä 1.9.2018. Tapahtumassa esitetään otteita palkituista teksteistä ja antologiaan valituille kirjoittajille järjestetään myös erillinen tuomarien palautetuokio.

Näin osallistut:

  • Kilpailuaika on 1.2.-30.4.2018. Tekstin tulee olla perillä viimeisenä kilpailupäivänä.
  • Kirjoita teksti koneella rivivälillä 1,5 tai 2. Tekstin maksimipituus on 5 liuskaa.
  • Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä. Merkitse nimimerkkisi kaikkiin liuskoihin.
  • Lähetä teksti sähköpostise osoitteeseen kirjoituskilpailu(at)tyovaenmuseo.fi. Kirjoita nimimerkkisi sekä nimesi ja yhteystietosi viestikenttään. TAI Lähetä teksti postitse osoitteeseen Kirjoituskilpailu, Työväenmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere. Liitä kuoreen mukaan kilpailutekstisi lisäksi erillinen paperi, jossa on sekä nimimerkkisi että nimesi ja yhteystietosi.

Lisätiedot koordinaattori Milla Peltoselta, p. 050 4401180 / milla.peltonen(at)tyovaenmuseo.fi

 

”Vapaus on velvollisuus käyttää lyijykynää, jotta olisi oikeus käyttää pyyhekumia” 

Susinukke Kosola: .tik. (Kolera 2014)