Kirjoituskilpailu 2018

Novelli  ”Pöytäkoe”  voitti Vapaus, vastuu, vallankumous -kirjoituskilpailun

Keväällä järjestetyn Vapaus, vastuu, vallankumous -kirjoituskilpailun palkinnot on jaettu Työväenkirjallisuuden päivässä, Tampereen Työväenmuseo Werstaalla, lauantaina 1.9. Kilpailun voittaja on porvoolainen Aino Kylätasku.

Kylätaskun novelli ”Pöytäkoe” on absurdi novelli vallankumouskokeesta, jonka tutkijat tekevät pöytälevyn kokoisessa maailmassa. Kun pöytälevyn toiselle laidalle annetaan paljon eikä toiselle juuri mitään, mitä tapahtuu?

Voittajanovellin asetelma on terävä ja herättää ajatuksia. Teksti yllättää käänteissään ja kiepauttaa vallankumouksen ajatuksen nurinpäin. Kertojan eleetön ja asiallinen ote luo väkevän ristiriidan kerrottujen tapahtumien kanssa. Lukijan saattaa tulla vilu.

Kilpailun toisen palkinnon sai Raimo Tuominen novellistaan ”Valinta”, joka kuvaa piika Erikan ja Pirkkalan isännän kohtaamisen kesällä 1918. Novelli kumpuaa tositapahtumista. Kolmas palkinto myönnettiin Satu Erralle sikermästä ”Viisi runoa”, joka erottuu tuoreilla ja vahvoilla kielikuvillaan. Hannu Salama -seuran tunnustuspalkinnon sai Reetta Huttunen novellistaanTohtori Koiran virhe”.

Kirjoituskilpailun tuomareina toimivat kirjailija Anneli Kanto, runoilija Susinukke Kosola ja tietokirjailija Milla Peltonen.

Kilpailuun saapui 164 kirjoitusta: novelleja, runoja, esseitä ja aforismeja. Novellien vallitseva tyyli oli realismi. Moni kuvasi työelämää, joka nähtiin ahdistavana ja jopa absurdina. Valta-asemat olivat kuitenkin ennallaan: työntekijä on työnantajan armoilla.

Palkintojenjaon yhteydessä julkistettiin kirjoituskilpailusta koottu antologia Pöytäkoe – Kirjoituksia vapaudesta, vastuusta ja vallankumouksesta (Bod 2018). Antologian on toimittanut Milla Peltonen ja se sisältää seuraavien kirjoittajien tekstit: Acer, Auringonkukka, Satu Erra, Ali Heikkilä, Hanne Heikkinen, Harri Hermo, Reetta Huttunen, Sinikka Inkeroinen-Huhta, Jussi Kolehmainen, Akseli Koskela, Merja Kujala, Aino Kylätasku, Pilke Lehto-Kaven, Leena Lepistö, Silja Liukkonen, Jaana Mäkinen, Saila Munukka, Tuulia Ollila, Valtteri Purmonen, Kalle Pusa, Lenina Rautonen, Mirka Sulander, Annika Suvivuo, Tommi Tihtarinen, Raimo Tuominen ja Hanna-Leena Ylinen.

Lisätietoja ja arvostelukappaleet:

Työväenkirjallisuuden päivän koordinaattori Milla Peltonen 

050 4401180 / milla.peltonen(a)tyovaenmuseo.fi

______________________________________________________________________________________________________________________

Vapaus, vastuu, vallankumous -kirjoituskilpailun saapui yhteensä 164 kirjoitusta.

Kiitos kaikille osallistuneille!