--- Kuurojen museo
  • se (1K) 
  • en (2K) 
  • paluu (2K) 
square (8K)
 

Människor och intressen

På Malms tid var Borgå en livlig skolstad med ca 3 000 invånare. Malm blev också bekant med många inflytelserika borgåbor. Han blev vän med J. L. Runeberg och de utbytte tankar under flera år genom att skriva på papperslappar. Teman var bl.a. världens gång i allmänhet och dövas samhälleliga ställning. Malm samtalade med papper och penna också med andra hörande. Ibland använde han griffeltavla men den tyckte han inte om för den smutsade ned händerna och kläderna och var dessutom ful.

Malm hade ett livligt umgängesliv i Borgå. En del av hans bekanta i Borgå kunde åtminstone något slags teckenspråk eller enskilda tecken så det måste ha varit relativt lätt att umgås. Utom teckenspråket kunde han svenska, finska, tyska, franska och engelska. Malm hade i dövskolan i S:t Petersburg samtalat med föreståndaren skriftligt på engelska och föreståndaren hade först trott att Malm var engelsman.

Arbetet i den nya skolan i Åbo var givande men livet där var inte så lyckligt. Societeten tog inte emot Malm på samma sätt som i Borgå. Han försökte kontakta åbobor genom att skriva men med dåligt resultat. Brodern Gustaf Emil fungerade som tolk på teatern och andra evenemang.

Malm var intresserad av snickeri, simning, naturvetenskaper och astronomi. Intresset för astronomi under skoltiden förblev en kär hobby livet ut. Malm har t.ex. setts förklara en kommande solförmörkelse för en elev. Han skrev ett litet häfte om biologi där han beskrev de vanligaste och nyttigaste växterna. Han spelade också schack.

Malm var intresserad av fysik och mekanik och bland hans böcker finns böcker om fysik fulla med anteckningar. Han kombinerade sina kunskaper med sitt snickeri och byggde åt sig vattenskidor som det berättas att han använt både på Borgå å och Aura å. Han försökte också göra en styrbar luftballong men misslyckades.

Malm var intresserad av fotografering. På den tiden var den en sällsynt hobby och man måste göra materialet själv och måste alltså vara insatt i kemi. Bland Malms anteckningar finns begäran om priser på kemikalier, recept och samtalslappar där Malm diskuterar tekniska frågor med fotografer. Av anteckningarna kan man bedöma att han var mycket inkommen i ämnet.

Malm var samhälleligt aktiv och framstegsvänlig. Han läste utländska tidningar och var speciellt intresserad av statliga händelser utomlands. Han gav också professor Elfving i Åbo samhälleliga förslag. De gällde bl.a. kvinnornas och de svagares ställning och flickornas utbildning. Tillsammans med sin bror grundade han folkbiblioteket i Åbo.

Malm var religiös och hans artiklar om bönen och bönhörelsen beskriver ett religiöst sinnelag. Malm var också intresserad av den svenska filosofen och mystikern Swedenborgs tankar, som han läste om i boken "Läran".

Om Malms mångsidiga personlighet berättar också det att bland hans kvarlåtenskap finns en bok om frenologi, som bedömde människans natur utgående från huvudformen. Frenologin som ansetts vara en skenvetenskap var populär på Malms tid.

Johan Ludvig Runeberg Malmin omistuksessa ollut englannin kielen oppikirja. Malmin omistuksessa ollut oppikirja. Malmin valokuvausharrastukseen liittyviä muistiinpanoja. Malmin valokuvausharrastukseen liittyviä muistiinpanoja. Malmin valokuvausharrastukseen liittyviä muistiinpanoja. Malmin valokuvausharrastukseen liittyviä muistiinpanoja. Malmin valokuvausharrastukseen liittyviä muistiinpanoja. Malmin valokuvausharrastukseen liittyviä muistiinpanoja. Malmin valokuvausharrastukseen liittyviä muistiinpanoja. Malmin valokuvausharrastukseen liittyviä muistiinpanoja. Malmin valokuvausharrastukseen liittyviä muistiinpanoja. Malmin valokuvausharrastukseen liittyviä muistiinpanoja. Malmin lista yhteiskunnallisista aloitteista. Swedenborgin opetuksia käsittelevä kirja Mytologiaa käsittelevä kirja Frenologins hufvudläror Malmin oppilaalle, Fritz Hirnille, kuulunut shakkilauta.

 
nuoli_vasen (13K)
Undervisningen och eleverna
nuoli_oikea (13K)
Betydelse för dövgemenskapen