--- Kuurojen museo
  • se (1K) 
  • en (2K) 
  • paluu (2K) 
square (8K)

3. Från unga till pensionärer

De första kulturdagarna lyckades väl. Evenemanget rotade sig bland döva och ordnades efter det vartannat år på olika orter där dövföreningarna stod för värdskapet.

På kulturdagarna i Åbo år 1958 utökades grenarna med tre: vattenfärgsmålning, fotografering och skådespel. Der var mycket folk i Åbo och antalet deltagare t.o.m. fördubblades till 84. Antalet deltagare var samma ända till slutet av 1960-talet då antalet etthundra för första gången överskreds.

På de här andra kulturdagarna donerade kulturdagsutskottet en vandringspokal Facklan. Den första inteckningen fick arrangören, dövföreningen i Åbo. Senare avstod man från tävlingen mellan föreningarna,

De åtta första kulturdagarna var evenemang för unga. Men för att intresset inte minskade började deltagarnas ålder stiga. Åldersgränserna för de tävlande slopades år 1973 och flera grenar delades in i öppna serier och ungas serier. Samtidigt ändrades namnet från Ungas kulturdagar till Dövas landsomfattande kulturdagar.

Åldern hos deltagarna i kulturdagarna hade länge varierat från barn till pensionärer. På Tammerfors och Jyväskyläs pensionärers träff föddes tanken på ett eget kulturevenemang för pensionärerna. Ett sådant ordnades följande år. Numera ordnas evenemanget som från år 2006 kallats Seniorernas kulturevenemang vartannat år turvis med de landsomfattande kulturdagarna.

Kulturdagarnas popularitet ökade under årens lopp. På kulturdagarna i Kouvola år 1982 var det stora antalet tävlande, över 420, en överraskning för arrangörerna. Ramarna blev för trånga och två dagar en för kort tid för att genomföra programmet. Antalet deltagare var på toppen år 1986 i Uleåborg där man såg inalles 514 uppträdande på scenen. På kulturdagarna i S:t Michel år 2016 var antalet deltagare ca 800.

På kulturdagarna har man också betonat de döva barnens kulturella tradition. Vuxna har ansvaret för värnandet av den teckenspråkiga barnkulturen och det kulturella arvet så att barnen får en stark identitet får att växa upp till balanserade och lyckliga vuxna. När samarbetet mellan Finlands Dövas Förbunds kulturavdelning och lärarna i skolorna för hörselskadade började kunde också barnen delta i tävlingarna. En viktig ändring år 2008 var att också hörande teckenspråkiga kunde delta i alla tävlingsgrenar. På så sätt kunde man trygga jämlikheten för dem som har teckenspråket som modersmål eller första språk. m\'e5l eller f\'f6rsta spr\'e5k. }

nuoli_vasen (13K)
2. Kulturdagarnas uppkomst och syfte
nuoli_oikea (13K)
4. Den uttrycksfulla dövkulturen