--- Kuurojen museo
  • fi (1K) 
  • en (2K) 
  • paluu (2K) 
square (8K)

2. Idrott och gymnastik – ett brett spektrum av grenar

I början av 1900-talet var det skidning på vintern och friidrott på sommaren. Backåkning, brottning, boxning, fotboll, cykling, rodd, simning och handboll förekom också. En del grenar blev mindre populära och nya kom i stället.

Efter krigen spelade man mycket basket och bordtennis och orienterade också. I början av 1950-talet var handboll en favoritgren, men intresset svalnade. I stället blev basket en favoritgren på 1960-talet och var länge populär. I basket tävlade man också med hörande. HERO:s basketlag har vunnit många mästerskap i tävlingar mellan Dövas Idrottsförbunds klubbar.

Orienteringen startades av Helsingfors Dövas Förenings ungdomsklubb. HERO tog med grenen i sitt tävlingsprogram och ordnade årliga medlems- och nationella orienteringstävlingar. Den populära grenen gick framåt särskilt tack vare Uolevi Saarikko som var framgångsrik i både inhemska och utländska tävlingar.

År 1969 började man i klubben spela volleyboll. Också kvinnorna var med. På samma sätt som basketlaget samlade volleybollslaget medaljer i VM-tävlingar och spelade vänskapsmatcher mot lag i andra länder. Kvinnornas volleybollslag spelade flitigt vänskapsmatcher från 1950-talet till 1990-talet och deltog i NM- och VM-tävlingar. År 1988 fick de silver i NM.

Klubbens kvinnor hade redan på 1930-, 1940- och 1950-talen idkat simning, friidrott och orientering. År 1961 vann de guld i laggymnastik i dövas sommarvärldsspel i Helsingfors.

På 1970- och 1980-talet kom vindsurfing och slalom på modet också bland HERO:s medlemmar. I slalom klarade man sig bra i de inhemska och nordiska mästerskapstävlingarna. På 1990-talet var innebandy populärt. HERO vann också flera finländska mästerskap i innebandy för män. HERO:s medlemmar spelade också i hörande innebandylag. En ny favoritgren efter innebandy var futsal. HERO:s spelare har varit med också i dövas landslag i futsal.

Bland döva vaknade intresset för ishockey på 1990-talet. Döva spelade med unga hörandes ishockeylag på olika håll i landet. Finland lyckades samla ett eget ishockeylag till dövas vintervärldsspel år 1995. EM-tävlingarna i vintergrenar år 2000 visade att Finland är det ledande ishockeylandet i Europa. Då vann Finlands dövas ishockeylag, Deaf Lions, EM. År 2009 vann Deaf Lions VM. Många av HERO:s medlemmar har spelat i landslaget.

Under årens lopp har tyngdpunkten för idrotten inom HERO förskjutits från individuella grenar till lagsport. De ungas intressen har påverkat grenarnas popularitet under olika tider.

nuoli_vasen (13K)
1. Idrottsintresset bland döva vaknar i Helsingfors
nuoli_oikea (13K)
3. Tävlingar